zoeken

Huis gekocht, maar spijt. Kunt u er nog vanaf?

Een huis kopen is spannend en u zult over de beslissing lang en grondig nadenken. Toch kan het gebeuren dat u ‘ja’ heeft gezegd, maar bij nader inzien van de koop af wilt. Hoe zit dat dan juridisch? En wat zijn uw rechten als de verkoper zich terugtrekt?

Omdat de aanschaf van een woning zo’n belangrijke beslissing is, moeten alle lichten op groen staan voor u akkoord gaat. Daarom wordt u juridisch beschermd tegen ondoordacht handelen.

Bedenktijd
Wordt u bijvoorbeeld tijdens een bezichtiging verliefd op het huis en zegt u in uw enthousiasme dat u het gaat kopen? Wees dan gerust: u zit nog nergens aan vast. Een mondelinge koopovereenkomst is in dit geval niet rechtsgeldig. Ook de verkoper hoeft zich aan een mondelinge afspraak niet gebonden te voelen. Pas als koper en verkoper een koopovereenstemming op schrift vastleggen en ondertekenen, is de koop rechtsgeldig. Maar zelfs dan heeft u als koper nog mogelijkheden om onder de koop uit te komen. U heeft namelijk drie werkdagen bedenktijd, die ingaan op de dag nadat u de ondertekende schriftelijke overeenkomst heeft ontvangen.

Ontbindende voorwaarden
Verder is het verstandig om ontbindende voorwaarden op te nemen in het koopcontract, bijvoorbeeld over de financiering. Komt de hypotheek niet op tijd of volgens uw voorwaarden rond, dan kunt u de koop afblazen. Daarnaast kunt u als voorwaarde stellen dat eerst uw oude woning verkocht moet zijn. En ten slotte kunt u de koop laten afhangen van resultaten van een bouwkundig onderzoek of een bodemonderzoek. Ook de verkoper kan ontbindende voorwaarden opnemen, bijvoorbeeld dat de bank wel zijn restschuld op de woning moet financieren.

Boete betalen
Wat gebeurt er als u het huis toch niet wilt kopen, ook al is er een koopcontract, is de bedenktijd verstreken en is aan alle voorwaarden voldaan? In het contract kan opgenomen zijn dat u in dat geval een boete moet betalen. Deze bedraagt meestal 10 procent van de verkoopwaarde. Deze afspraak geldt ook als juist de verkoper plotseling afziet van de verkoop. Het contract wordt na het betalen van de boete ontbonden en de koop gaat niet door. U kunt bij een weigerende verkoper ook voet bij stuk houden en de koop opeisen. Zolang de verkoper niet levert, betaalt hij dan per dag een boete van 3 promille van de koopsom. Maar ook dat moet wel vastgelegd zijn in het koopcontract.

Informatie en advies
Heeft u plannen om een woning aan te schaffen? Neem dan contact op met ons kantoor. Wij informeren u over alle financiële, fiscale en juridische aspecten van de koop. En wij gaan op zoek naar een hypotheek die past bij uw mogelijkheden en uw wensen. 

AllebedrijveninWesterduin Assurantiën
Maarland NZ 22
3231 CE  Brielle
Telefoon  010 - 421 96 47
Mobiel     0655 - 88 67 55
info@westerduin-assurantien.nl


                 
                
Sitemap  |  Productie: LinkmasterMonkey.com  © 2019